Saturday, 9 March 2013

JIMAT

Assalamualaikum .. hehe .. post hari nie tajuk jimat .. why ? sebab tengah pokai .. So , as a student , apa yang aku buat untuk proses penjimatan tahap darurat nie ?


1. Tinggal semua baju2 yang korang selalu pakai untuk hang out kat hometown . So , bila kawan offer ajak p shopping , mesti korang takde pakaian nak keluar .. bila takde pakaian nak keluar , mesti korang pun was-was nak keluar or tak . . haa, bila dah was2 , duk rumah je lah senang , keluar nanti kanggg , duit mengalir sama laju je macam air kat paip bocor tepi jalan .




2.  Keluar shopping tanpa bawak kad bank .. Why ? nanti belanja lebih . Contoh dalam beg dah ada RM150 , kat rumah konon2 nak belanja ngam2 je la kan , tapi mampu ke kalau dah sampai shopping mall ? mesti dalam hati tergerak jugak kan "ahhh..lantak lah , lepas nie boleh cucuk lagi , kat mall nie bersepah je atm"..so,jadilah over budget  , sampai ada yang 3x p ulang alik ke atm . Ini perkara biasa , jgn bohong , memang ngam2 kena atas kepala korang sendiri ni kan ?




 sebenarnya banyak lagi nak kongsi nie , tapi jari dah malas nak taip . So , bagi 2 tips nie je la ye . Stay strong , " THE POKAIs"